Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vega
comments 2

Healthy spring rolls vol vitaminen!

Print
wpid-img_20140702_101246.jpg

In de zomer heb je vaak minder trek in warme maaltijden en wil je vaak een niet zo’n zware maaltijd.  Op Pinterest en Instagram had ik al vaak gekeken naar de mooie en kleurrijke fotos van deze ‘lente- rolletjes’ .’Die moet ik een keer maken’ dacht ik.  Ze zitten namelijk boordevol vitaminen en je hoeft niet te koken niks dus in principe is het redelijk snel klaar. En het hele hapje ziet er gewoon echt gezellig uit! Deze ‘spring rolls’ lijken op een loempia alleen deze variant is niet gefrituurd en dus ook een stuk gezonder dan de bekende gefrituurde loempia’s.

Ook is het wel een makkelijke maaltijd voor als je veel groentenrestjes hebt. Ik heb gewoon groenten gekocht die ik zelf lekker vind en dat zie je hieronder. Je kunt het recept makkelijk aanpassen naar je eigen smaak. De hoeveelheden is lastig in te schatten, net wat je zelf lekker vindt!

Ingrediënten voor 2 personen:

-Rijstvellen (toko)
-Chinese vermicelli/ glasnoedels (toko)
-Garnalen en-/of kip en-/of zalm
-Halve komkommer
-Paar wortels
-Kwart paprika
-Paar radijsjes
-Kwart ijsbergsla
-Halve citroen
-Peper en zout
-Sojasaus, hoi sin saus of pindasaus

Ingrediënten die je ook kunt gebruiken (deze heb ik niet gebruikt): Avocado, tauge, spinazie, lente uit, mais, tomaat, omelet, gember, koriander munt etc.

 

wpid-img_20140702_100517.jpg

Als eerste moet je de kip in reepjes snijden en het is lekker om daar kipkruiden over te doen. De eerste keer had ik het zonder kipkruiden gedaan, maar ik ben niet zo van het zoutloze eten, dus als je een beetje van wat zouter eten houdt zou ik er zeker wat kipkruiden overheen doen!

Als eerste begin je met de groenten fijn te snijden. Het meest handige is om de komkommer, paprika, wortelen en ijsbergsla in hele dunne repen te snijden. Deze techniek heet: Julienne snijden.
Hier een video hoe je je groenten mooi julienne kunt snijden. Het is even lastig, maar oefening baart kunst en het eindresultaat mag er best wezen!
De radijsjes en avocado snij je ook in dunne plakjes.

hartkrokus

Nu kun je aan de rijstvellen beginnen. Het is even wennen om met rijstvellen om te gaan, want ze kunnen nogal plakken. In 1 pak zit 400 gram dus je hebt aardig wat rijstvellen! Rijstvellen zijn gemaakt van rijstmeel en de vellen worden eigenlijk alleen gebruikt voor de ‘spring rolls’. Ze zijn neutraal van smaak.
Leg de rijstvellen in warm niet kokend water. Zo warm dat je nog net niet je vingers verbrand. Je kunt het beste een pan gebruiken waar de vellen precies in passen. Laat de vellen zo lang in de pan liggen totdat het zacht en doorzichtig is geworden. Zet ondertussen ook een pan met warm water op voor de vermicelli en breng dit aan de kook.
wpid-img_20140702_100837.jpg

De rijstvellen kun je het beste op een vochtige handdoek of een rolmatje leggen zoals hierboven. De rijstvellen drogen snel en dan worden ze plakkerig dus je moet proberen ze zo snel mogelijk netjes op de handdoek of op het matje te leggen. Als dat is gelukt leg je alvast de volgende rijstvel in de pan zodat deze alvast kan weken.
Als ondertussen het water in de pan kookt, kun je de vermicelli erin doen. De vermicelli is echt stug en zit echt heel erg in elkaar dus je kunt dit het beste knippen. Dit moet ongeveer 3 tot 5 minuten koken. Daarna laten uitlekken en alvast klaarzetten voor als je gaat rollen.

harthart

Als je de groenten, vermicelli en de vis of vlees in de rijstvellen doet moet je goed opletten dat je aan de zijkanten ongeveer 5 cm ruimte overhoudt.  Als je garnalen en zalm gebruik kun je het nog besprenkelen met een beetje citroensap. Ik heb overal een beetje zout en peper overheen gedaan voor nog een beetje pit.
Je slaat het voorste stuk van de vel over de rol met groenten heen en probeer dit zo strak mogelijk te doen. De eerste keer is aardig lastig dus gewoon blijven oefenen! Op een gegeven moment krijg je er een beetje handigheid in. Vervolgens vouw je de zijkanten naar binnen en rol je verder. Als de roll een beetje plakkerig is, kun je het beste even je handen natmaken en zo verder werken.

wpid-img_20140702_101023.jpg
De eerste probeersels kun je vaak nog niet echt ‘spring rolls’ noemen, maar goed het is leuk om te doen en uiteindelijk komen de mooie strakke rollen vanzelf!

1993b1168fa78e5023d6c8864151e3e7
De rollen met groenten hebben niet echt heel veel smaak. Als je gewend bent om zonder zout of kruiden te eten hoef je er eigenlijk weinig aan te doen, maar zelf vind ik kruiden en zout wel erg lekker ondanks dat ik weet dat zout niet goed is ;). Maar toch wil ik ook wel genieten van mijn eten en dus altijd een klein beetje zout en peper en eventueel kruiden. Zalm heeft van zichzelf al een zoutige smaak dus hier hoef je niet veel aan toe te voegen.

Een sausje erbij zou ik zeker doen! Lekkere sausjes zijn: sojasaus,  hoi sin saus of eventueel pindasaus. Je kunt bij de soja of hoi sin saus ook fijngehakte pinda’s doen, erg lekker!

Je kunt veel variëren met dit gerecht en dat maakt het zo leuk! Ook leuk om te maken als je gasten hebt. Eet smakelijk!

Pssst..volg ons ook op facebook instagram en bloglovin

oding="async" style="width: 300px; max-width: 300%; height: auto; margin: 1px;" src="https://dev.buuf-buuf.nl/wp-content/uploads/2014/07/wpid-img_20140621_184342.jpg" alt="hart" />hart

 

 

 

 

Deel dit recept: