De tijd van de tuinfeestjes komt er weer aan en daar hoort ook de barbecue bij! Dat betekent vlees en pindasaus! Pindasaus is zo lekker, maar o zo slecht…De hoeveelheid vet zorgt ervoor dat je per hap veel calorieën binnenkrijgt en naast de calorieën zit erg ook veeeel suiker in de pindasaus! Balen! Maaar Buufenbuuf heeft een heerlijke pindasaus die een stuk gezonder is dan de saus uit de supermarkt en is dan ook erg makkelijk te maken terwijl veel mensen dat eigenlijk niet weten. De traditionele pindasaus wordt met echte pinda’s gemaakt, maar wij gaan voor de versie met pindakaas. Sneller en even lekker!
Wat heb je nodig?
- 20 gr bloem
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 20 gr boter
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 400 ml melk of kokosmelk
- 2 tl sambal naar smaak dus mag ook meer of minder of stukje peper, extra fijngehakt
- 1/2 tl gemalen peper
- 1 el bruine suiker
- 2 el zoete ketjap
- 3 a 4 el pindakaas met of zonder nootjes
- optioneel: 1/2 tl gemalen koriander
- optioneel: 1/2 bouillonblokje
- optioneel: 1 tl komijn
Hoe maak je het?
Verwarm de boter in een steelpannetje totdat het gesmolten is. Doe de fijngesnipperde ui in het steelpannetje en fruit het even.
Voeg de bloem toe, roer dit goed en laat het voor 1 minuut op een middelhoog vuur bakken. Giet de 400 ml melk of kokosmelk toe en roer dit ook weer goed. Laat de saus op middelhoog vuur indikken en zet het vuur uit als het ingedikt is. Niet op te hoog vuur, want dan gaat het schiften. De een houdt van wat dunnere pindasaus en de ander houdt er juist weer van als het wat dikker is, dus kijk zelf even wanneer het goed is.
Voeg nu de knoflook, bruine suike
Blijf tussendoor goed proeven zodat je altijd nog wat extra van een ingrediënt kunt toevoegen! Als je saus te dik is kun je er nog wat water of melk aan toevoegen en als je het juist wat dunner wilt hebben kun je wat pindakaas toevoegen.
Lekker bij gado gado of saté! Of natuurlijk bij de barbecue met een lekker stokbroodje.
Pingback: Nasi zonder pakjes en zakjes, makkelijk en lekker -