Er gaat zowat geen dag voorbij dat ik geen tomaat eet. Ik denk er eigenlijk nooit echt over na, maar ik kwam er laatst toch wel achter dat ik het eigenlijk elke dag wel eet. Of het nou verwerkt is in een salade, gewoon uit het handje, op brood of door een gerecht heen.. Het is maar goed dat ik hier verslaafd aan ben want het is nog goed ook!
Waar is tomaat goed voor?
-Werkt goed tegen rimpels en huidveroudering
-Ketchup is gezonder dan mayonaise, maar in ketchup zit nog veel suiker!
-Biedt bescherming tegen kanker
-Goed voor de botten
-Tegen hart- en vaatziekten
Hoe kan ik tomaten het beste bewaren?
Tomaten zijn vruchtgroenten. Je bewaart ze het beste op een koele plek (12 °C). Je tomaten blijven dan een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast! Dat verstoort het narijpingsproces. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C. Maar vers zijn ze het lekkerst!
Omdat ik net een nieuwe keukenmachine heb gekregen voor mijn verjaardag heb ik meteen de blender even uitgeprobeerd.
Ik heb verse zelfgemaakte tomatensap gemaakt!
tussendoortje • 2 personen • 5 minuten • zonder pakjes en zakjes
Genoeg voor 2 grote glazen
Variatie met verse tomaten (deze versie is wat flauwer dan de versie in blik dus je moet het wel meer op smaak brengen):
-3 verse tomaten
-peper en zout
-bouillonpoeder of een verkruimeld groenten blokje
Variatie met gepelde tomaten uit blik:
-2 blikken gepelde tomaten
-peper en zout
-bouillonpoeder of een verkruimeld groenten blokje
Voor de tomatensap met verse tomaten is het nodig dat je ze eerst ontvelt. Dit doe je door ze één voor één in heet water onder te dompelen tot ze rimpelig worden. Haal ze er uit en dompel ze even in koud water. Nu kun je eenvoudig het velletje er af halen. Snij de tomaten in vieren.
Wat je nodig hebt is een blender of staafmixer. Doe alles bij elkaar in de blender en mix het.
Je kan het lekker maken door verse basilicum, een fijngesneden bosuitje of bieslook er aan toe te voegen. Even kijken hoe dik je het wilt hebben want waarschijnlijk kan er nog wel wat water bij. Wie zijn tomatensap echt ‘glad’ wil hebben kan het door een zeef schenken maar het hoeft niet. Grote glazen kan vullen en goed koud laten worden in de ijskast.
Hartstikke makkelijk en nog lekker ook!
Geniet van je lekkere zelfgemaakte tomatensap!
Pingback: Recepten | Inspiratie voor de paasbrunch! |