Baksels, Bijgerecht, Eten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
comment 1

Cruesli zonder suiker

Print
We hebben er al eerder een blog aan gewijd, homemade cruesli. De voornaamste reden om zelf cruesli te maken was om de schrikbarende hoeveelheid suiker die in de kant-en-klare pakken zit. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je echt geen cruesli uit een pak meer. Oh ja, het staat ook nog eens leuk op het aanrecht! Zo eens in de paar weken maak ik weer een pot cruesli, en er zijn steeds meer/andere ingrediënten bijgekomen. Daarom maar weer eens een nieuwe blog over cruesli!

cruesli1

Wat heb je nodig voor cruesli zonder suiker?

  • 200 gram havermout
  • 100 gram geraspte kokos
  • 100 gram gehakte noten (bijv. walnoten/hazelnoten/pistache/amandel/cashewnoten)
  • kaneel
  • speculaas- of koekkruiden
  • 100 ml honing
  • 120 gram kokosolie
  • wat lijnzaad/chiazaad
  • een paar ontpitte dadels (of rozijnen)
  • een paar vijgen

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Sinds een paar weken heb ik een keukenmachine. Door deze te gebruiken merk ik dat het beslag beter gemixt is dan wanneer ik dat zelf deed.

Hak de noten fijn. Dit kan met een notenhakker (zit op sommige keukenmachines), met een mes of kort in de blender.
Weeg de havermout en kokos af en doe dit in een mengkom. Doe er wat kaneel en eventueel koekkruiden bij. Voeg de gehakte noten toe. De honing kan er ook zo bij, de kokosolie smelt ik altijd even van tevoren. Als dit zacht is, is het makkelijker te mengen met de rest. Als je dit bij het mengsel gedaan hebt kun je het goed door elkaar mixen.

cruesli2In de mix die je op deze foto ziet heb ik een notenmix toegevoegd. In deze notenmix zaten ook gedroogde stukjes abrikoos en kokosstukjes.

Leg alles op een bakpapier en druk het zo plat mogelijk, dan kan het de oven in.

cruesli3Als alles in de oven zit, snijd je de dadels en vijgen in stukjes. Na een minuut of tien schep ik de cruesli voorzichtig om en voeg ik de dadels en vijgen (of rozijnen) toe. Als je dit gelijk toevoegt wordt het erg hard. Ik heb gemerkt dat het per keer verschilt hoe lang de cruesli in de oven moet. Meestal laat ik het een mooie bruine kleur krijgen. Houd het wel goed in de gaten, het gaat snel te hard!

cruesli4

i4-300x201.jpg 300w, https://dev.buuf-buuf.nl/wp-content/uploads/2015/04/cruesli4.jpg 640w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Eenmaal uit de oven laat je het afkoelen. Hoe langer je het af laat koelen, hoe meer het aan elkaar ‘plakt’. Wil je liever losse cruesli dan schep je het nog een paar keer om. De cruesli is heerlijk door (milde) yoghurt, kwark of als topping op een fruitsalade. Enjoy!

Psst! Volg ons ook op facebook instagrampinterest en bloglovin!

Deel dit recept: