Wat heb je nodig voor cruesli zonder suiker?
- 200 gram havermout
- 100 gram geraspte kokos
- 100 gram gehakte noten (bijv. walnoten/hazelnoten/pistache/amandel/cashewnoten)
- kaneel
- speculaas- of koekkruiden
- 100 ml honing
- 120 gram kokosolie
- wat lijnzaad/chiazaad
- een paar ontpitte dadels (of rozijnen)
- een paar vijgen
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Sinds een paar weken heb ik een keukenmachine. Door deze te gebruiken merk ik dat het beslag beter gemixt is dan wanneer ik dat zelf deed.
Hak de noten fijn. Dit kan met een notenhakker (zit op sommige keukenmachines), met een mes of kort in de blender.
Weeg de havermout en kokos af en doe dit in een mengkom. Doe er wat kaneel en eventueel koekkruiden bij. Voeg de gehakte noten toe. De honing kan er ook zo bij, de kokosolie smelt ik altijd even van tevoren. Als dit zacht is, is het makkelijker te mengen met de rest. Als je dit bij het mengsel gedaan hebt kun je het goed door elkaar mixen.
In de mix die je op deze foto ziet heb ik een notenmix toegevoegd. In deze notenmix zaten ook gedroogde stukjes abrikoos en kokosstukjes.
Leg alles op een bakpapier en druk het zo plat mogelijk, dan kan het de oven in.
Als alles in de oven zit, snijd je de dadels en vijgen in stukjes. Na een minuut of tien schep ik de cruesli voorzichtig om en voeg ik de dadels en vijgen (of rozijnen) toe. Als je dit gelijk toevoegt wordt het erg hard. Ik heb gemerkt dat het per keer verschilt hoe lang de cruesli in de oven moet. Meestal laat ik het een mooie bruine kleur krijgen. Houd het wel goed in de gaten, het gaat snel te hard!
Pingback: Havermout, waarom is dat eigenlijk gezond?