hoofdgerecht/ bijgerecht •4 personen • 30 minuten • zonder pakjes en zakjes
- 500 gram kippendijen, in stukjes gesneden
- 12 satéstokjes
- 100 ml mirin (toko of AH)
- 75 ml sake, droge witte wijn of sherry (toko of AH)
- 100 ml zoute soja saus (kikkoman)
- 2 el bruine suiker
- 1 bosui, in ringetjes
- klein handje sesam
- optioneel: gebakken uitjes
Mirin is zoete rijstwijn en zeer geschikt als basis voor marinades en dressings. Mirin is het zoete zusje van sake. Mirin en sake zijn verkrijgbaar bij de toko.
Ze de satéstokjes alvast in het water voor 10 minuten om aanbranden van de stokjes te voorkomen.
We beginnen met de saus: Doe de sojasaus, mirin, sake en de bruine suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Als het kookt even wat zachter zetten en laat op laag vuur pruttelen totdat je een stroperig mengsel hebt. Dit zal ongeveer 15 a 20 minuten duren. Wel af en toe blijven roeren!
Rijg ondertussen de kipstukjes aan de satéstokjes.
Grill de kipspiesjes op de barbecue of in de grillpan. Je kunt ook een normale pan gebruiken, maar dan moet je wel een beetje olijfolie gebruiken. Laat de grillpan/pan eerst goed heet worden en bak de spiesjes om en om gaar. Bestrijk ze elke keer even rondom met de yakitorisaus, want zo krijg je smaakvolle spiesjes.
Leg de spiesjes op een schaal en garneer met bosui, sesam en gebakken uitjes. De overige saus kun je er ook bij serveren. Het koelt snel af, dus direct serveren als het kan.
Eet smakelijk!
2 Comments