Kip tandoori is één van mijn favoriete gerechten. Vaak maakte ik dit uit een pak, maar zelf maken is zoveel lekkerder en gezonder! Alleen... hoe maak je kip tandoori zonder pakjes en zakjes? Daar hebben we ons even in verdiept. In mijn keukenkastje kwam ik een kruidenmix tegen van de Bazaar in Beverwijk, die je ook makkelijk zelf kunt maken. Kip tandoori, kom maar door!
hoofdgerecht • 25 min/30 min wachttijd • zonder pakjes en zakjes
Tandoori kruidenmix zoals bijvoorbeeld te koop op de kruidenbazaar in Beverwijk
Of maak je kruidenmengsel zelf met de volgende kruiden:
2 tl komijnpoeder, halve theelepel cayennepeper, 2 tl kurkuma, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen koriander
500 gram kipfilet
1 el olijfolie
3 el Griekse yoghurt
1 limoen
150 gram sugarsnaps
1 rode paprika
1 ui
125 ml creme fraiche of zure room (evt. te vervangen door kwark)
basmati rijst
Snijd de kipfilet in blokjes, voeg de kruiden, yoghurt, olijfolie en het sap van een halve limoen toe en roer het goed door de kip heen. Heb je een kruidenmix? Voeg dan 2 a 3 eetlepels toe in plaats van de losse kruiden.
De kip smaakt het lekkerste als je deze minimaal een half uur laat marineren. Eigenlijk geldt voor alle marinades, hoe langer hoe lekkerder. De smaken trekken zo echt in in het vlees en de kip blijft malser.
Kook de rijst zoals je gewend bent of volgens de verpakking. Haal de sugarsnaps af en kook deze drie minuutjes. Snipper de ui fijn en snijd de paprika in stukjes.
Fruit de ui en paprika in een beetje olijfolie. Bak de kipfilet bruin en voeg de sugarsnaps toe. Doe de crème fraiche erbij, wat een heerlijke, romige smaak aan de kip tandoori geeft.
Serveer de rijst met de kip tandoori. Omdat het een vrij romige smaak heeft, kun je nog een lepel yoghurt over de tandoori heen druppelen, net als wat limoensap. Ook lekker met een frisse komkommersalade!
PS. Wanneer je de kruidenmix zelf maakt, kun je ook wat meer maken en in een kruidenpotje bewaren. Zo kun je dit gerecht nog makkelijker en sneller maken!