Foodfacts
comments 5

Zoete aardappel

Print
10577805_10152442159338613_1735371715_o

Zoete aardappel maakt steeds meer een opmars in de Nederlandse keuken. Het is een goede variant op de piepers die de Nederlanders normaal gesproken eten. De enige overeenkomst tussen de zoete aardappel en de normale aardappel is dat ze het grootste gedeelte van hun leven onder de grond doorbrengen. De kans is groot dat je nog nooit zoete aardappel hebt gegeten of er überhaupt van hebt gehoord.  De zoete aardappel wordt voornamelijk in de Surinaamse keuken gebruikt en daarom heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Wij willen hier graag verandering in brengen!

Waar komt de zoete aardappel vandaan?
Het waren de Spanjaarden en Portugezen die rond 1500 de zoete aardappel ontdekten. Dit moet in het Midden-, Zuid-Amerika of West-Indië geweest zijn. De inheemse bevolking noemde het knolgewas: “batatas” or “betatas”. De Spanjaarden en Portugezen namen het woord over en noemden het “batáta”. Uiteindelijk is de aardappel, samen met zijn naam door heel Europa en de rest van de wereld verspreid.

Waarom zoete aardappel?
Het is duidelijk te verklaren waar de naam “bataat” vandaan komt, maar vanwaar de zoete aardappelen? In Engeland kwamen de zoete aardappelen vanuit Amerika aan als “Batatas Virginia”. De gewassen werden namelijk in Virginia vanaf 1648 geteeld en geëxporteerd. Nu heten de gewassen in het Engels “sweet potatoes”. “Potato” is een verbastering van “batatas” en “sweet potato” is vertaald: zoete aardappel. De aardappel smaakt ook zoet, vandaar dat ook wel de naam “zoete bataat” wordt gebruikt.

Waarom is zoete aardappel zo gezond?

  • Bevat vezels, mineralen
  • Vitamine A; houdt de huid fris en zuiver
  • Vitamine C; goed voor de weerstand
  • Bevatten minder koolhydraten dan normale aardappelen
  • Glutenvrij
  • Zorgt voor een stabiele suikerspiegel

Waar moet ik op letten bij het kopen?
Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Het is handig als de grootte gelijk is.
Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel is dan niet meer vers.

Hoe kan

ik de aardappelen het beste bewaren?
Niet in de koelkast! Zoete aardappelen in de koelkast bewaren klinkt makkelijk, maar is absoluut geen goed idee. De aardappelen gaan dan juist sneller bederven. Het kan alleen als de aardappelen eerst goed bereid worden. Gekookte zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed.  Op kamertemperatuur blijven de aardappelen ongeveer 1 a 2 weken goed.
Zoete aardappelen blijven tot wel een jaar goed als je ze in de diepvries bewaart. Maar je kunt niet zomaar de zoete aardappel in zijn geheel in de diepvries stoppen. De aardappel moet eerst gekookt worden. Daarna kun je er plakjes van snijden, in een diepvriesbakje doen en in de diepvries bewaren. Je kun er ook zoete aardappelpuree van maken en dan invriezen.

Wat kan ik met zoete aardappelen?
De zoete aardappel kan op verschillende manieren worden bereid. De zoete aardappel kan gebruikt worden voor zowel hartige als zoete gerechten. Zo kan de aardappel geschild of ongeschild worden bereid:

  • als groentesnack; rauw in reepjes met een yoghurtdipsaus
  • soep van maken; pureren en op smaak bre
    ngen met bouillon
  • stoven met lamsvlees, tomaat, paprika, courgette, ui en knoflook
  • koken in de schil in water en daarna pellen
  • bakken met andere lekkere groenten
  • zoete aardappelfrietjes maken
  • stamppot

Hieronder wat inspirerende heerlijke gerechten! Klik op de foto voor het recept.

zoete-aardappelfriet-1

Bron: www.uitpaulineskeuken.nl

chili-van-zoete-aardappel-3

Bron: www.legallyraw.be

DSC_0059-1

Bron: www.uitpaulineskeuken.nl

 

QuinoaZoeteAardappel4

Bron: www.chickslovefood.com

gepoftebataat-1

Bron: www.uitpaulineskeuken.nl

 

Pssst! Volg ons ook op facebook instagrampinterest en bloglovin

Deel dit recept:

5 Comments

  1. Pingback: Recept | Soep van zoete aardappel | buufenbuuf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.