Zoals onze volgers op facebook al gezien hebben, kwamen Krista en Niels vrijdag bij ons eten. Ik twijfelde tussen risotto en een stoofpotje, en Kris ‘ik hou wel van een stoofpotje’ koos natuurlijk voor het laatste. Vond ik ook wel leuk, kon ik m’n nieuwe pan gelijk testen! Dit Marokkaans stoofpotje met couscous kwam voorbij op Koffietijd en leek me wel lekker. Proberen dus!
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 300 gram couscous
- 1 kg stoofvlees
- 3 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 el Ras el hanout
- 1 liter tomatenblokjes (ik had twee blikjes)
- 3 steranijs of 1 kaneelstokje
- 1,5 liter runderbouillon
- 3 el honing
- 6 dadels
- 3 (gedroogde) vijgen
- 1 paprika
- wat saffraan
- evt munt
- evt geschaafde amandel
Hoe maak je het Marokkaans stoofpotje klaar?
Snijd het vlees in blokjes/reepjes, wat je lekker vindt. Zet ondertussen de runderbouillon klaar. Snijd ook vast twee uien en twee teentjes knoflook. Bak het vlees in een pan met een dikke bodem of een tajine. Doe dit in porties, schep het op een bord als het vlees een mooie bruine kleur heeft. Ondertussen kun je de dadels en vijgen in stukjes snijden.
In het overgebleven vet fruit je twee uien en twee teentjes knoflook tot ze glazig zijn. Strooi er dan de ras el hanout bij en bank dit nog even aan, zodat het goed in de groenten trekt. Kijk uit dat het niet aanbrandt, dan krijgt het een bittere smaak. Blus het af met de bouillon en voeg het vlees, de honing, tomatenblokjes, steranijs/kaneelstokje toe, en de in stukjes gesneden dadels en vijgen. Laat het op een laag vuur minimaal drie uur sudderen. Als je amandelschaafsel hebt, rooster je dit in een koekenpan totdat het een mooie bruine kleur krijgt. Dit strooi je uiteindelijk over het stoofpotje.
Ongeveer een half uur voordat je gaat eten kun je de couscous bereiden. Doe dit volgens de verpakking. Snijd de paprika, ui en knoflook fijn en bak dit aan in een hapjespan of wok. Voeg hier de saffraan, munt en couscous aan toe en bak het goed op. Serveer samen met het vlees en het amandelschaafsel. Eet lekker!