Het is vaak weer een uitdaging, koken zonder pakjes en zakjes. Niet omdat het nou zo ingewikkeld is, maar soms is het best makkelijk om gewoon een zak groenten, kip en een wereldgerecht van Knorr te halen. Toch kan ik me niet herinneren wanneer ik dat voor de laatst keer gedaan heb. Eén van mijn favoriete gerechten is bami. Dit recept laat je proeven hoe bami écht smaakt, zonder gekke toevoegingen. En nog snel klaar ook!
hoofdgerecht •4 personen • 10 minuten marineren /20 minuten bereiden
• zonder pakjes en zakjes
- 1 zak Chinese of Thaise wokgroenten of een bami-groenten pakket
- Of los: taugé, paprika, witte kool, prei en wortel
-500 gram kipfilet of varkenshaas (kan ook vegetarisch)
-1 ui, fijngesneden
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-250 á 300 gram mie
-scheutje tamari of ketjap
-1 tl laos
-1 tl kurkuma
-1 tl korianderzaad
-snufje komijnpoeder
-optioneel: rood pepertje/ tl. sambal
Bami is zo'n gerecht waar van alles bij geserveerd kan worden. Het is lekker met een gebakken eitje, cassave, pindasaus en seroendeng.
Als ik van tevoren bedenk dat ik bami ga maken, marineer ik het vlees vast. Zo krijgt je bami zonder pakjes en zakjes alvast een oosterse smaak. Snijd het in blokjes en voeg er wat ketjap of tamari aan toe, samen met een teentje knoflook en olijfolie.
Kook de mie (deze mie is lekker!) volgens de verpakking. Snijd het uitje en de knoflook fijn en fruit dit in wat olijfolie. Voeg het vlees, alle kruiden en de sambal toe en en roer het goed om tot het gaar is. Voeg eventueel nog een scheutje ketjap of tamari toe als je het vlees niet gemarineerd hebt. Maak je vegetarische bami dan laat je het vlees uiteraard weg. Dan kunnen de groenten erbij. Als de mie gaar is en je hebt het afgegoten, wok je dit nog even mee. Handig toch, zonder pakjes of zakjes?
2 Comments