Als jullie ons volgen op Instagram, heb je misschien wel gezien dat ik een paar keer in Istanbul geweest ben, op bezoek bij familie. Thuis bij mijn moeder en daar heb ik al de heerlijkste Turkse gerechten gegeten. Het werd dan ook wel een keer tijd om zelf Turks te koken en mijn ervaringen en het recept met jullie te delen!
Ingrediënten voor vier personen
Voor de kipfilet heb je nodig:
- 500 gram kipfilet
- 2 zoete groene pepers (te vergelijken
met groene puntpaprika’s) - 1 ui
- 1 bakje champignons
- 2 tomaten
- 1 eetlepel Turkse tomatenpuree
- 2 theelepels Turkse peperpuree
- Optioneel: Turks brood
Voor de pilav:
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels gerst vermicelli (arpa sehriyesi)
- 2 bekers rijst
- 1 eetlepel roomboter
- 2 bekers gekookt water
- Optioneel: wat zout
De Turkse ingrediënten kun je bij een Turkse supermarkt of slagerij kopen. Albert Heijn heeft in de grotere winkels ook weleens deze producten.
Zo maak je de kipfilet en pilav
Begin met het opzetten van de pilav. Verwarm de olie in een pan, het liefst eentje met een wat dikkere bodem. Als de olie warm is bak je de gerst vermicelli hierin tot het bruin is. Doe dan de rijst, roomboter en eventueel wat zout erbij. Roer ondertussen even door, zodat het niet aan de pan vast plakt. Dan voeg je de twee bekers gekookt water toe en roer je het nog even goed door. Zet de pan op een laag vuur. Kijk af en toe even hoe het met de rijst gaat, het zal ongeveer een half uurtje nodig hebben. Als je het idee hebt dat het drooggekookt is maar de rijst nog niet helemaal gaar, dan kun je er nog wat gekookt water bij doen.
Snijd de kipfilet in blokjes, evenals de groene peper, tomaten en ui. De peper en ui mogen wat grof gesneden worden. Van de champignons snijd je dikke plakjes.
Verwarm wat olie in een hapjespan of wok. Bak de c
Serveer de pilav en kip met Turks brood, dit past er echt goed bij! Lekker om een broodje in de ‘saus’ van de kip te dippen. Geniet er van!
2 Comments