Traybake met kippendij, groenten en harissa
Traybake zie je online veel voorbij komen. Tijd dus voor Buuf en Buuf om daar ook eens een recept van te plaatsen! Stiekem staat de foto van dit recept al een poosje op ons Instagram-account, nu dan ook het recept hierbij. Traybake komt vanuit het Engels en betekent, heel simpel, bakplaat. Dat geeft ook meteen aan waarom dit een makkelijke maaltijd is, alles gaat op een bakplaat (of in een ovenschaal) en de oven in! Ideaal voor een drukke dag wanneer je geen zin meer hebt om uren in de keuken te staan, of als comfortfood voor in het weekend. Door de harissa krijgt je traybake een heerlijke smaak waardoor je je even in een ander land waant!
Hoofdgerecht •2 • 45 minuten
Traybake met kippendij, groenten en harissa
Ingrediënten 2 personen
150 gram couscous
150 ml water
4 el olijfolie
6 el harissa pasta
1 aubergine
1 courgette
10 á 12 cherrytomaatjes
1 rode ui
1 blikje kikkererwten
300 gram kippendijfilet
1 limoen
paar takjes munt
Griekse yoghurt
Zo maak je de traybake met kippendij, groenten en harissa
Als eerste maak je de marinade voor de kip. Het is fijn om de kip zo lang mogelijk te laten marineren, het liefst minimaal twee uur. Lees je dit recept te laat en wil je het direct gaan maken? Ook geen probleem. Bedenk dat hoe langer de kip in de marinade staat, hoe malser het vlees wordt.
Meng 3 eetlepels harissa en 2 eetlepels olijfolie met elkaar tot het een glad mengsel is. Snijd de kip in stukjes en roer door de marinade. Zet de kip afgedekt in de koelkast.
De groenten
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet je traybake vast klaar. Snijd de ui in halve ringen, de tomaatjes door de helft en maak van de courgette en aubergine ook halve maantjes. Mocht dit erg groot uitvallen en vind je dit niet prettig, kun je hier natuurlijk je eigen vorm aangeven.
Pak een mengkom en doe hier de harissa en olijfolie in en roer door elkaar tot het een gladde pasta is. Voeg dan de gesneden groenten en de kikkererwten toe, maar laat de tomaatjes nog even apart. Roer door elkaar tot alles bedekt is met de marinade.
Daarna pak je een traybake (braadslee, ovenschaal of bakplaat) en smeer deze licht in met wat olijfolie. Leg de kip erin en verdeel de groenten hier om heen. Zet het een half uur in de oven. Leg na 20 minuten de halve tomaatjes erbij. Het belangrijkste voor de traybake is dat de kip gaar is, dus check dat altijd goed!
Weeg 150 gram couscous af en doe dit in een schaaltje. Giet hier 150 ml kokend water op en roer door elkaar. Je kunt ervoor kiezen om van het water eerst bouillon te maken, zodat je couscous wat meer smaak heeft. Dek de schaal af met bijvoorbeeld een schoteltje dat toevallig perfect past, of met huishoudfolie zodat het schaaltje echt goed is afgesloten. Laat wellen tot het water is opgenomen.
Wanneer de traybake en couscous klaar zijn, kun je alles bij elkaar opdienen in een schaal. Begin met de couscous en schep de groenten en kip hierover. Scheur wat blaadjes munt en verdeel deze over de schaal. Als laatste knijp je een halve limoen uit boven de schaal, en maak je het gerecht af met wat peper en zout. Zet er een schaaltje met Griekse yoghurt (eventueel met een eetlepel harissa er door) bij en je hebt een heerlijke maaltijd!
Zoek je nog een ander gerecht uit de oven? Bekijk dan eens deze koolhydraatarme ovenschotel met tomaat, mozzarella en courgette of pulled pork uit de oven met zelfgemaakte barbecuesaus!