De pompoen wint steeds meer populariteit in Nederland. Het is een echte herfstgroente en is nu volop verkrijgbaar. Zelf wil ik er altijd wel iets mee maken, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Er zijn verschillende pompoenen, wat is nu eigenlijk het verschil, en welke moet ik hebben? Maak je er een hoofdgerecht van of is het ook voor andere recepten te gebruiken? En waarom is het nou eigenlijk zo gezond? In dit artikel wat meer leuke weetjes over pompoen, zodat je, mocht je jezelf in bovenstaande tekst herkennen, een beter idee krijgt wat je er allemaal mee kunt.
Welke soorten zijn er?
Wanneer je je gaat verdiepen, kom je erachter dat er verschillende soorten zijn. Ze zijn ook niet allemaal oranje, er zijn ook groene en geelachtige pompoenen. De bekendste zijn de ‘Hokkaidopompoen’ (midden voor op de foto) en de ‘flespompoen’ (links achter op de foto).
Het verschil in de pompoenen zit niet alleen in de buitenkant, maar ook in de binnenkant. De structuur van het vruchtvlees verschilt van elkaar en de ene pompoen heeft meer zaadlijsten dan de ander. Wanneer je een pompoen koopt voor een bepaald gerecht, is het daarom handiger eerst een recept te zoeken. Het zou zonde zijn als je een gerecht in je hoofd hebt en daar de ‘verkeerde’ pompoen bij gekocht hebt.
Waarom is een pompoen gezond?
Een pompoen bevat net als wortelen caroteen, dat goed is voor je ogen en draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Ook fijn aan de pompoen is dat er veel ijzer in zit. Zeker voor mensen die weinig of geen vlees eten is de pompoen daarom een goede vleesvervanger.
Naast de vele vitamines en mineralen die goed voor je zijn, heeft de pompoen ook pitjes. Deze bevatten weer zink, eiwitten en magnesium. Omdat de pompoen veel vezels en weinig calorieën heeft, is het een groente die vult zonder dat je je druk hoeft te maken. Ook prettig, de pompoen bevat veel kalium, wat helpt bij een goede vochtbalans. De pompoen past om deze redenen prima in een gezond eetpatroon.
Wat kun je er allemaal mee?
Er zijn verschillende manieren om een pompoen te verwerken in een gerecht. Je kunt er een heerlijke soep of curry van maken. In stukken snijden en bereiden in de oven is ook lekker, maar je kunt hem ook grillen. Wil je eens iets anders doen, dan kun je hem verwerken in een quiche of toetje. Daarnaast kun je hem ook eens stoven, of uithollen en vullen. Je kunt pompoen eten bij pasta of frituren en toevoegen aan een salade. Ook door de risotto is pompoen een succes. Je verwacht het in eerste instantie misschien niet, maar je kunt met een pompoen alle kanten op. Een overzicht van verschillende recepten vind je hier.
Hoe te snijden?
Leuk al die weetjes en gerechten met pompoen, maar als je er naar kijkt vraag je je af hoe je deze groente eigenlijk ‘klein krijgt’. Kijk in het recept dat je gaat maken eerst even of het nodig is om de pompoen te schillen, dat is namelijk niet altijd nodig. Voor een juiste manier van snijden en schillen kun je dit filmpje bekijken. Succes gegarandeerd!
Bewaren?
Een pompoen bewaar je het liefst op een koele, maar niet te koude plaats, bijvoorbeeld in de voorraadkast. Je kunt hem dan een aardige tijd bewaren, tot twee maanden. Als je de pompoen eenmaal hebt aangesneden, kun je deze verpakken in aluminiumfolie en in de koelkast bewaren. Helaas is de tijd van bewaren eenmaal aangesneden een stuk korter, een dag of vier. Let goed op dat de pompoen niet gaat schimmelen.
Recept
We hebben zelf nog niet veel recepten uitgeprobeerd met pompoen, maar laatst heb ik de pompoen in de oven bereid met andere groenten. Een lekkere zoete smaak, waar je misschien even aan moet wennen. Ook laatst geproefd maar niet zelf gemaakt; soep. Een ideaal voorgerecht, of lekker op een koude zondagmiddag! Er staat nog een recept in de wacht, gekregen van een trouwe volger. Deze wordt snel een keer gemaakt en gedeeld op Buuf en Buuf!
Voor het maken van groenten uit de oven als bijgerecht kun je verschillende groenten kiezen. Ik heb voor dit recept gekozen voor de Hokkaido pompoen, courgette, aubergine, peen, cherrytomaatjes en ui. De pompoen snijd je
Je legt al deze groenten op een bakplaat met bakpapier, sprenkelt er wat olijfolie en Provençaalse of Italiaanse kruiden over en laat het een minuut of 20 staan.
Heerlijk met krieltjes uit de oven. Snijd de krieltjes door de helft en maak ze schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Laat ze even een paar minuutjes koken. Dan doe je ze in een braadslee, sprenkel je er wat olijfolie en geperste knoflook over. Eventueel wat kruiden, maar dat is naar smaak. Deze gaan ook in de oven, ongeveer 25 minuten. Lekker met een biefstukje!
4 Comments