Dit is echt de perfecte natte pepernotencake en valt hier goed in de smaak!Ik vind deze cake vele malen lekkerder dan de "normale" wat meer droge cake waar je meestal een slok drinken achteraan moet nemen wil je het door kunnen slikken;). Je moet wel de verhoudingen precies goed hebben wil je de perfecte natte cake bakken. Ik heb de juiste verhoudingen ondertussen na een paar mislukte cakes afgelopen jaar gevonden voor een natte pepernotencake en het recept deel ik natuurlijk graag met jullie! Lekker met pepernoten erbij voor het echte sinterklaas sfeertje!
Hebben jullie trouwens de pepernoten cheesecake taartjes al eens gemaakt? Ook echt een aanrader!Check het recept hier.
Baksels • 12 a 15 plakjes • 20 min bereiden/ 60 minuten oven • Sinterklaas
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 150 gram bloem
- 3 middelgrote eieren op kamertemperatuur
- 3 eetlepels yoghurt/vanilleyoghurt/kwark
- handje pepernoten
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 3 tl koek- en/speculaaskruiden
- snufje zout
- ipv bloem en bakpoeder kun je zelfrijzend bakmeel gebruiken. Dezelfde hoeveelheid gebruiken, dus 150 gram. Je hoeft dan geen bakpoeder toe te voegen
- wil je niet zo'n natte pepernotencake? Laat dan de yoghurt achterwege
- is de cake te droog? Dan heb je te weinig natte ingrediënten gebruikt. Voeg meer roomboter of yoghurt toe, maar geen extra ei toevoegen.
Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte)
Doe de roomboter in in stukjes in een kom. Klop de boter tot een compacte massa en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Klop het goed glad totdat het een witte room is.
Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Zelf gebruik ik altijd een apart kommetje en breek ik daar de eieren in. Zo zie je of er per ongeluk een stukje schil is meegegaan en kun je het er nog makkelijk uit krijgen. Klop telkens 1 ei totdat deze helemaal is opgenomen en voeg vervolgens het volgende ei toe. Als alle drie de eieren zijn toegevoegd en opgenomen, voeg je de yoghurt toe en klop je nog even op een wat hogere stand voor een paar minuten. De yoghurt zorgt ervoor dat de cake wat "natter" wordt.
Voeg de bakpoeder en koek- en/ speculaaskruiden toe aan de bloem en meng het met een lepel.
We gaan nu in delen het bloem mengsel toevoegen. Gebruik een fijne zeef en doe hier een deel van het bloem mengsel in boven de kom en klop ertegenaan zodat het gezeefd wordt en in de kom valt. Klop het nu weer totdat ook de bloem is opgenomen. Zo ga je door totdat je alles gezeefd hebt. Voeg nog een snufje zout toe en klop het beslag nog 1 minuut.
Voeg de pepernoten nu toe aan het beslag en schep het rustig om met een spatel of lepel.
Vet de bakvorm in met boter of bakspray en bestuif de vorm met bloem zodat er een goede laag op zit. Zo voorkom je dat de cake blijft plakken aan de bakvorm.
Stort het beslag in de vorm en strijk het een beetje glad.
Zet de bakvorm voor 60 minuten in de oven op 160 graden in het midden van de oven.
LET OP: open de oven niet in de tussentijd, want anders heb je kans dat je cake in elkaar zakt.
Haal de cakevorm uit de oven en keer de vorm om op aluminiumfolie. Wikkel de cake in de folie en laat 'm zo afkoelen. Zo zorg je ervoor dat de cake lekker smeuïg blijft.
Je kunt de cake het beste in aluminiumfolie buiten de koelkast bewaren. Als je de cake in de koelkast zet, dan droogt de cake uit.
Geniet van je natte pepernotencake!