Welke uiensoorten zijn er?
In de loop der jaren zijn er nogal wat varianten gekweekt van de ui. De uiensoorten die je het meeste tegen komt zijn:
- Gele ‘gewone ui
- Rode ui
- Witte ui
- Zoete ui
- Sjalot
Gele ‘gewone’ ui
Deze ui soort wordt het meeste gebruikt in de keuken en dus ook het meeste geteeld. Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige, maar toch ook zoete smaak. Als je deze uit bakt wordt hij wel minder scherp en zoeter.
Gebruik gele ui bij geroosterd vlees of gevogelte, als smaakmaker in sauzen, soepen en stoofpotten.
Rode ui
Dit is een wat mildere ui soort. De ui is knapperig en lichtzoet met een lichte bittere nasmaak. Daarnaast veroorzaken ze minder tranen tijdens het snijden en geven een minder heftige geur na het eten.
Rode ui kun je goed rauw eten, ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om bepaalde dingen in te maken. Ze zijn daarnaast ook erg lekker op een broodje hamburger. Dit kan rauw of gebakken.
Witte ui
De witte ui komt in de Nederlandse keuken minder vaak voor, maar in de Mexicaanse keuken worden witten uien vrij veel gebruikt. Ze zijn groter dan andere soorten, hebben een scherpe, niet zo zoete smaak en zijn lekker knapperig doordat ze veel water bevatten.
Je kunt de witte uit door salsa’s, chutney, of bij gebakken en gesmoorde groenten gebruiken voor wat meer knapperigheid.
Zoete ui
Zoete uien lijken veel op de gele ui, maar hun smaak past meer bij specifieke gerechten. Ze hebben dikke lagen, waardoor ze ideaal zijn voor het snijden van grote ringen (bijvoorbeeld om te frituren). Daarnaast is de smaak een stuk zoeter en minder scherp.
Zoete uien zijn dus ideaal om te frituren, maar passen ook goed bij geroosterde groenten, in Franse uiensoep en gratins.
Sjalot
Sjalotten groeien samen in bolletjes, net zoals knoflook, maar hun smaak komt overeen met die van een rode ui. Een beetje zoet en scherp, maar net wat minder scherp dan de rode ui.
Ze zijn ideaal om te gebruiken voor een dressing in gekookte sauzen. Daarnaast geven ze precies genoeg smaak af in quiches of andere gerechten met ei of dun gesneden als garnering bij groenten.
Waarom krijg ik tranende ogen tijdens het snijden van uien?
Tranende ogen zijn een heel bekend verschijnsel bij het snijden van uien. Het tranen komt doordat bij het snijden een enzym vrijkomt in de ui wat reageert en een gas produceert. Dat in combinatie met water (oogvocht) zorgt voor een zuur in je ogen en je gaat tranen. Dit krijg je bij alle uiensoorten.
Hoe kan ik uien snijden zonder tranende ogen te krijgen?|
Iedereen heeft zo zijn eigen methodes om tranende ogen te vermijden. Echt vermijden lukt meestal niet, maar je kan het wel verminderen:
- Gebruik altijd een scherp mes
- Leg de ui 10 a 15 minuten in de diepvries voor het snijden
- Adem door je mond
- Houd je mes af en toe onder de kraan
- Ui eventjes na het schillen onder de kraan houden
Bekijk hier onze recepten m
et ui:
Plaattaart met paddenstoelen en spek
Zalmfilet met groenten uit de oven