Eten, Hoofdgerecht, Laatste post, Sauzen, Zonder pakjes en zakjes
comments 2

Ketjapsaus, de basis voor een wokgerecht

Ketjapsaus om te wokken, de basis voor een makkelijke maaltijd

Een doordeweekse, drukke dag vraagt om een makkelijke maaltijd. Ketjapsaus is een woksaus die weinig tijd kost en je eventueel een dag eerder kunt maken. Deze ketjapsaus is echt een basis voor een maaltijd, en goed te combineren met wokgroenten naar eigen keuze. We geven je wat tips in dit recept!

kip tandoori zonder pakjes en zakjes

bestekhoofdgerecht  •   20 minuten •  zonder pakjes en zakjes

Voor de saus:
1 gesnipperde sjalot
2 teentjes knoflook
75 ml ketjap manis
1 eetlepel azijn
1 eetlepel stroop of donkere basterdsuiker
2 theelepels sambal
2 theelepels sesamzaad
1 eetlepel allesbinder 

Tips:
1 rode paprika
2 bosuitjes
100 gram taugé
150 gram sperziebonen
200 gram kipfilet
Zilvervliesrijst 

Voor de saus: 
Snipper de sjalot en pers de knoflook en fruit dit in wat olie op laag vuur in een wok of koekenpan tot het een mooie goudbruine kleur heeft. Voeg de sesamzaadjes toe en bak even mee. Wel op blijven letten, de zaadjes branden snel aan!
Voeg het water, de ketjap, azijn, basterdsuiker en sambal toe en breng de saus aan de kook.
Maak in een schaaltje de allesbinder aan, door een eetlepel allesbinder voorzichtig te mengen met water. 
Voeg dit toe aan de ketjapsaus, zodat de saus wat meer gebonden is en niet van je lepel afdruipt. Als je een gezondere versie wilt gebruiken in plaats van allesbinder, kun je ook kiezen voor arrowroot of agar agar. Arrowroot blijft helder, en geeft dus geen kleur aan de saus af, agar agar is ook geschikt voor vegetarische maaltijden. Voor het gerecht:
Snijd de kipfilet in blokjes. Haal de sperzieboontjes af en kook deze even twee minuten. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de bosui in reepjes. Maak de rijst volgens de verpakking of zoals je gewend bent.
Laat wat olie heet worden in een wok, en bak hier de kipfilet in. Voeg boontjes, paprika en bosui toe en wok dit mee. Taugé heeft niet zo lang nodig, dus dit voeg je na een paar minuten toe, samen met de ketjapsaus. Wok alles nog even goed door. 
Serveer de rijst met de wokgroenten. Strooi er nog wat sesamzaadjes over. Eet lekker maar weer!

Deze ketjapsaus is ook erg lekker om te gebruiken in een gerecht met garnalen, of te serveren met noodles in plaats van rijst. Ook kun je je eigen favoriete groenten gebruiken!

Deel dit recept:

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.