Er gaat niets boven een kom lekkere ouderwetse Hollandse kippensoep! Zeker in deze gure tijd waar ook bijna iedereen wel een keertje flink verkouden is. Er wordt al eeuwenlang beweerd dat kippensoep helpt om van je verkoudheid of griep af te komen. De mineralen en met name eiwitten die erin zitten, schijnen genezende krachten te hebben. Daarnaast is het ook gewoon hartstikke gezond, lekker en is het goed om af te vallen!
lunch/ hoofdgerecht •4 personen • 2,5 uur • zonder pakjes en zakjes
-1 soepkip/2 kippenbouten
-2 liter water
-1 prei, in ringen
-1 winterpeen, in stukjes
-1 ui, in grove stukken
- 6 zwarte peperkorrels, licht geplet
- flinke hand gesneden platte peterselie
- 2 laurierblaadjes
- 2 stukjes foelie
- handje vermicelli of mie
- peper en zout
-De soep is max 3 dagen houdbaar in de koelkast
-invriezen? Alleen de bouillon, groente en vermicelli later pas toevoegen.
-tijd besparen? Je kunt ook een soepgroentepakket kopen
Doe koud water met de soepkip of kippenbouten in een grote pan en breng het aan de kook.
Voeg de helft van de prei, winterpeen en ui toe aan het water. De andere helft bewaar je voor later. Vervolgens voeg je de geplette peperkorrels, een deel van de peterselie, laurierblaadjes en de foelie toe. Dit alles zijn de smaakmakers voor de bouillon. Breng het weer aan de kook.
Zet de pan met soep vervolgens op een laag vuurtje. Laat dit zo'n twee uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Schuim eventueel even van de soep afscheppen.
Haal de kip/ kippenbouten uit de soep, haal het vlees er af en snijd of trek het in kleine stukjes.
Schenk de bouillon door een zeef of schone theedoek. Voeg de gezeefde bouillon en kippenvlees weer samen in de pan.
Doe de rest van de ui, prei, winterpeen en de rest van de peterselie erbij. Laat nog 10-15 minuten zachtjes koken. Voeg na 5 minuten de vermicelli of mie toe en laat nog even meekoken.
Breng op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
Eet smakelijk!