Pulled pork uit de oven met zelfgemaakte barbecuesaus!
Pulled pork komt oorspronkelijk uit Amerikaanse Staten als Tennessee en North Carolina. Het is langzaam gegaard supermals varkensvlees en vol van smaak. Eigenlijk wordt pulled pork op de bbq gemaakt, maar de oven is een goed alternatief en ook heerlijk! Het wordt uiteindelijk een soort draadjesvlees van varkenvlees. Het is een prima recept om voor een grote groep mensen te maken, want eigenlijk is het heel weinig ‘werk’. Het vlees staat dan wel 5 uur in de oven, maar je bent niet 5 uur lang bezig. Hooguit 10 minuten. Zelf heb ik dit vlees bij een lokale slager gekocht waar ik ongeveer 9,- kwijt was voor 1 kilo. Eerder was ik bij de Keurslager geweest en daar zou ik 18 euro moeten betalen. Dat vond ik extreem duur en dat is ook geen normale prijs! Dus even opletten als je het vlees gaat kopen.
Het duurt ongeveer vijf à zes uur voordat het vlees echt goed is, begin daarom ruim van tevoren (‘s middags of de dag ervoor)!
Wat heb je nodig?
- 1 kilo procureur/ varkensschouder op kamertemperatuur
- 3 laurierblaadjes
- zeezout of tafelzout
- broodje naar keuze
- overheerlijke zelfgemaakte barbecuesaus
- koolsalade
Wat heb je nodig voor de kruidenrub?
- 2 el bruine suiker
- 1 el zwarte peper
- 1 el gemalen komijn
- 1 el uienpoeder
- 1,5 el knoflookpoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl mosterdpoeder
- 1 tl rozemarijn
- chilipoeder naar smaak
- zeezout
Hoe maak je het?
Zorg ervoor dat de procureur op kamertemperatuur is! Haal deze een uurtje eerder uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Gooi alle specerijen bij elkaar en meng dit. Nu heb je een mooie kruidenrub voor de pulled pork. Wrijf nu het stuk vlees in met de rub. Masseer het goed en zorg ervoor dat alles gebruikt wordt.
Leg de procureur in een braadslede of een geschikte ovenschaal met hoge rand. Leg onder het vlees de 3 laurierblaadjes en voeg vervolgens 200 ml water toe in de braadslede. Bedenk de braadslede met aluminiumfolie.
Zet de braadslede nu in het midden van de oven voor 4,5 uur op 160 graden.
Geniet de komende 4,5 uur van de heerlijke geur die uit de oven komt!
Na 4,5 uur haal je het folie van de braadslede af. Je kunt er nu voor kiezen om wat barbecuesaus op het vlees te doen voor een lekkere krokante laag. Dit kan natuurlijk ook zonder barbecuesaus te gebruiken. Zet het met of zonder barbecuesaus nog 30 minuten zonder folie op 160 graden in de oven.
Als het vlees gaar is haal je het uit de braadslede en wikkel je het in aluminiumfolie en laat je het een half uur even rusten. Zo kunnen de sappen zich goed verdelen. Pas op het is heet!
Nadat het een half uur gelegen heeft kun je het met twee vorken uit elkaar gaan halen. Je merkt zelf wel hoe makkelijk dat gaat! Bestrooi het met wat zeezout.
Als je dit maakt voor 2 personen heb je waarschijnlijk wel wat over. Je kunt dit ook een dag eerder maken. Je kunt het gewoon in de koelkast zetten als het is afgekoeld. Ook kun je het makkelijk invriezen. Na het ontdooien weer in de braadslee in de oven opwarmen op 120 graden of in een steelpannetje. Voeg wat barbecuesaus en appelsap/cola toe. Zorg ervoor dat er een klein laagje van de appelsap of cola in de braadslede of pan ligt. Wel even blijven roeren als je het in het pannetje opwarmt.
Zet de braadslee op tafel en doe de pulled pork in een vers broodje met wat frisse koolsalade en natuurlijk de overheerlijke barbecuesaus! Ook lekker met frietjes of krieltjes en een lekkere salade.
Pingback: Zelfgemaakte barbecuesaus in een handomdraai klaar!