Ik ben echt gek op sushi, maar soms staat de tijd die erin gaat zitten om het zelf te maken mij een beetje tegen en dan maak ik toch maar wat anders. Deze sushi bowl is echt een uitkomst! Zoveel minder werk! Sushi bowl bootst de smaak van sushi goed na en het fijne is dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten! Probeer wel de vis van goede kwaliteit te kopen dat smaakt toch echt veel beter.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
Voor de rijst:
- 150 a 175 gram sushirijst (of andere rijst)
- 3 el rijstazijn
- 1 tl suiker
Ingrediënten voor over de rijst:
- 100 gram zalm zonder huid
- halve avocado
- 1/4 komkommer
- paar radijsjes
- norivel/ sushivel
- wakame salade/zeewier (hoeveelheid naar keuze)
- wasabi of wasabimayonaise (te koop bij de meeste supermarkten)
- sojasaus
- sesamzaad
Tip! Je kunt echt eindeloos variëren met ingrediënten! Tonijn, surimi, garnalen, bosui, wortel, sojabonen, dunne reepjes omelet kun je ook in je sushi bowl verwerken.
Hoe maak je de sushi bowl?
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het koken en afkoelen heeft wel wat tijd nodig, dus ik zou wel op tijd beginnen. Het is belangrijk dat de sushirijst goed gelukt is. Het moet precies lang genoeg gekookt zijn, de juiste temperatuur hebben en niet teveel aan elkaar plakken (maar wel genoeg om niet uit elkaar te vallen).
Als de sushirijst afgekoeld is dan kun je het azijnmengsel maken. Als de suiker is opgelost kun je het door de afgekoelde rijst roeren.
Snijd de zalm, avocado, komkommer in kleine blokjes en de radijsjes in dunne plakjes. Het norivel kun je klein scheuren of knippen. Net wat je zelf wilt! Leg alles even in aparte bakjes als je het gescheiden wilt houden. Als je alles gewoon door elkaar wilt gooien dan kun je alles meteen al bij elkaar in 1 kom doen.
Rooster de sesamzaadjes eventueel kort in een pan. Dit geeft wat meer smaak.
Doe de rijst in een kom en garneer de ingrediënten hierop. Breng de sushi bowl verder op smaak met wasabi of wasabimayonaise, geroosterde sesamzaadjes en sojasaus. De sojasaus heb ik in een klein schaaltje ernaast geserveerd.