Is je pan wel geschikt?
Een pan is zo gekocht, maar de ene pan is de andere niet! Gebeurt het jou te vaak dat je vol enthousiasme in de keuken aan het werk bent, maar de
gerechten die je bereidt aanbakken in de pan? Zonde! Daar doe je niet zo je best voor, toch,
om het resultaat weg te moeten gooien? Vaak kan net een wat andere manier van bereiden
een groot verschil maken, zodat je voortaan wél lekker kunt genieten van wat je hebt bereid.
Kies voor de juiste pannen
De makkelijkste manier om aanbakken te voorkomen, is kiezen voor pannen waarin dit
minder snel gebeurt. Simpel, toch? Een traditionele koekenpan, dus zonder antiaanbaklaag,
dat is echt voor gevorderden. En zelfs die laten hem vaak liever staan. De kans op
aanbranden is dan namelijk enorm, en daar zit niemand op te wachten. Kies dus het liefst
voor een pan die wel voorzien is van een laagje dat aanbakken voorkomt. Het beste zijn
keramische pannen. Deze maken aanbakken bijna onmogelijk, en hebben bovendien een
antiaanbaklaag die geen giftige stoffen bevat, wat bij andere soorten pannen nog wel eens
het geval kan zijn. Keramische koekenpannen kunnen even een investering zijn, maar wel
eentje die je er door het gebruiksgemak en de duurzaamheid uit zal halen.
Gebruik genoeg olie of boter
Als je gaat bakken, dan heb je daar olie of boter bij nodig. Hoeveel precies, dat hangt een
beetje van de pan af die je gebruikt. Een keramische pan heeft bijvoorbeeld minder nodig
dan een traditionele koekenpan.
Bakken je gerechten steeds aan? Dan kun je eens zien of dit wellicht komt doordat je pan
niet vet genoeg is. Voeg een beetje extra olie of boter toe, even goed warm laten worden,
en kijk of het dan beter gaat. Merk je dat je steeds meer olie of boter moet gaan gebruiken
om een goed resultaat te bereiken? Dan is dat een signaal dat je pannen hun beste tijd wel
gehad hebben. Dit is een goed moment om je pannen te gaan vervangen. Door steeds meer
vet te gaan gebruiken worden je gerechten tenslotte niet echt lekkerder of gezonder.
Heb een beetje geduld
Alhoewel het natuurlijk aan het soort pan of de hoeveelheid olie kan liggen als je gerechten
steeds aanbranden, is de kans ook best groot dat het gewoon aan jou ligt. Aan je
ongeduldigheid, om precies te zijn. Veel mensen hebben namelijk de neiging om altijd op de
hoogst mogelijke temperatuur te bakken. Het hoogste vuur, of de turbostand. Dan gaat het
lekker snel, toch?
Niets is minder waar. Op deze manier wordt de buitenkant van je gerecht snel zo gaar dat hij
zal verbranden. Dat wil je niet. Ondertussen is de binnenkant juist nog helemaal niet gaar.
Geef je gerecht een beetje de tijd, gebruik niet altijd de hoogste stand van je fornuis, ook
dan zal je minder snel met aangebakken maaltijden te maken krijgen.
Pssst! Ben je op zoek naar een lekker recept dat ideaal is in een keramische pan? Kijk dan eens naar het recept voor Kip pilav met frisse zoetzure komkommersalade of Koolhydraatarme Mexicaanse courgette wraps met kip