Wij kregen laatst een vraag voor een samenwerking van het leuke Mr. Hop! De naam geeft het al een beetje weg, zij zijn van het bier en hebben meer dan 1500 speciaalbieren op hun website en webshop staan. Dit leek ons wel wat, dus maakten wij een gerecht bij één van de biertjes die wij van Mr. Hop kregen, namelijk Poesiat & Kater Dos Burros. Het blikje alleen al is een echte eyecatcher! Dit Mexicaanse blond biertje vraagt wat ons betreft om een Mexicaans gerecht, dus ging de kamado aan en maakten we chili con carne met zoete aardappel.
kamado •2-3 • ongeveer 2uur bereiden
Chili con carne
600 gram riblappen
1 ui
1 teentje knoflook
1 gele paprika
1 rode peper
1 blikje kidneybonen
1 blikje tomatenblokjes
Verse koriander als garnering
1 theelepel komijn
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
0,5 theelepel kaneel
0,5 theelepel chilipoeder (kan naar smaak meer!)
Peper en zout
200 ml water
Bijgerechten
1 grote zoete aardappel per persoon
Maiskolven (voorgekookt)
1 potje zure room
Guacamole (optioneel)
Kamado of bbq
Dutch Oven
Recept chili con carne met zoete aardappel en mais van de kamado
Hoe maak je de chili con carne:
Het idee was om dit gerecht volledig op de kamado te maken, maar omdat het weer steeds niet mee zat is er toch wat hulp bijgekomen. Het rundvlees in de chili con carne heeft een paar uur nodig op de kamado om te garen en zacht te worden. Omdat het nu steeds passen en meten tussen de regen door was (nog geen echte die hard hier), is het vlees eerst even de crockpot express ingegaan met 250 ml runderbouillon en drie laurierblaadjes. Het is dus maar net hoe die hard jij zelf bent en welke keuze je hier in maakt! Waar je ook voor kiest, begin met het snijden van het rundvlees in kleine blokjes en zet eventueel vast de bbq aan (directe hitte, ongeveer 160-180 graden). Kook de zoete aardappel in de schil ongeveer tien minuten en leg ze daarna in aluminiumfolie. Sprenkel er wat olijfolie overheen en maak het pakketje dicht. Leg deze met de mais vast op de bbq. Wanneer de pan erbij komt leg je de pakketjes en mais om de pan heen. Zo krijgen ze minder hitte en kun je ze warm houden.
Snijd de ui in ringen, de paprika in blokjes en de knoflook fijn. Zet alles alvast klaar bij de kamado zodat je erbij kunt blijven en niet weg hoeft te lopen. Meng de kruiden in een bakje, doe de kidneybonen en tomatenblokjes in een bakje en zet de bosuitjes, nachos het water en zure room vast klaar. Voorbereiding is key!
We maken gebruik van een Dutch Oven, een gietijzeren pan die de hitte aan kan en dus op de kamado kan. Doe hier wat olie in en fruit de ui en knoflook. Let op, het gaat snel op dat hete vuurtje! Voeg daarna de paprika en de kruiden toe. Blijf roeren zodat de kruiden niet verbranden. Voeg daarna het vlees en de tomatenblokjes toe. Roer het door elkaar heen, plaats de deksel op de pan en sluit de kamado. Je kunt het nu ongeveer tien minuten laten staan. Kijk af en toe voor de zekerheid of het niet toch aan de pan gaat vastplakken. Heb je het idee dat het te hard gaat? Schenk er dan nog wat water bij. Als laatste voeg je nu vijf minuten de kidneybonen toe. Roer goed door de chili heen. De beide deksels kun je nog even sluiten. Haal alles van het vuur. Als het goed is staat alles klaar en kun je je bord gaan opmaken!
Maak je bord op:
Snijd de zoete aardappel in zodat je hem kunt open klappen, niet te ver want dan scheurt deze door. Doe er een schepje chili in en schep er een lepel zure room op. Als je de guacamole hebt schep je deze hier ook bij. Garneer dit met de rode peper, bosuitjes en als je er van houdt de korianderblaadjes.
Leg er een stukje mais bij en maak je bord af met wat nachos. Het belangrijkste mag je natuurlijk niet vergeten.. Het heerlijke biertje van Mr. Hop, Dos Burros! Dit blondbiertje is fris en voelt gelijk zomers aan. De fruitige tonen combineren perfect bij het pittige van de chili. Het is een welkome dorstlesser die je gevaarlijk snel opdrinkt. Niet vergeten te genieten!